Perili Köşk'te Sanat - Ofis Müze

Dikkat! Bu Ofiste Sergi Var.

Güneşli bir cumartesi,yarı güneş yarı yağmur ile geçen pazar gününü verimli bir şekilde değerlendirdikten sonra yeni haftaya selam olsun! 

Uzun süredir gitmek istediğim,içindeki sergiyi de bir o kadar merakla görmek istediğim yerdeydim bu cumartesi günü.

İşte burası başlıktaki 'Perili Köşk' diğer güncel adı ile 'Borusan Contemporary'. Haftaiçi Borusan Holding'in çalışanlarının ofisi olarak kullanılıyor. Haftasonları da halka müze olarak giriş imkanı tanınıyor.

Öncelikle,İstanbul mimarisinin önemli miraslarından olan bu köşkten bahsedeyim sizlere. "Nedir? Ne değildir?" bilelim,öğrenelim.FSM Köprüsü'nden geçenler veya geçmiş olanlar Rumelihisarı'ndaki bu binayı mutlaka görmüştür.  
Rumelihisarı'nın en önemli ve tarihi binalarından biri olan Yusuf Ziya Paşa Köşkü'nün yapımına 1910'lu yıllarda başlandı. 1926 yılına kadar Paşa ve ailesi bu köşkte yaşamış. 

Google Görsellerden alınmıştır.

Köşkün özgün yapısı teraslar hariç dört buçuk katlı olmakla birlikte,bitirilemeyen inşaattan ötürü 2. ve 3. katlar boş kalmış. Nedeni ise, 1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın patlaması ve Osmanlı İmparatorluğu'nun da savaşa girmesi ile inşaata devam eden ustaların askere alınması,çalışmalar yarım bırakılmış. Yarım ve boş olan katlarda rüzgarın yarattığı uğultu,çevre sakinleri tarafından binanın "Perili Köşk" diye anılmasının da başlıca sebebi.
Binanın inceleme ve restorasyonu has mimarisine bağlı kalınarak Mimar Hakan Kıran tarafından 1995-2000 seneleri arasında yapılmış. 2007 yılından itibaren binada faaliyette olan Borusan Holding,köşkü 2030 yılı sonuna kadar kiralamış.2011'den beri de hafta sonları halkın ziyaretine açık sanat mekanı olarak kullanılıyor.


İşte böyle bir tarihe sahip olan bu bina ile benim tanışma olayım ise 'West Coast Visions' sergisinin afişini görmem ile oldu.
Bu,alışılmışın aksine çağdaş medya sanatçılarının eserlerinin yer aldığı bir sergi. Eserler yüksek ve eski teknolojiyi (büyük projeksiyon ekranları ve yazılım temelli animasyonlardan,iri gövdeli televizyon monitörlerine) kullanan birçok önemli işlerden oluşuyor. 

Gönül isterdi ki yazı içerisine eserlerin fotoğraflarını da yerleştirebileyim ama çekmek o kadar kolay değildi. Hem eserlerin ofisler içerisinde yer almasında dolayı hem de çoğu hareketli,anlatıma dayalı eserler olduğu için görüntüleme fırsatım olmadı. Ama şunu söyleyebilirim ki, endüstri ve sanatın bir arada olduğu,farkli bakış açılarına farklı yorumlar getirebileceğiniz, teknoloji alt yapılı eserler mevcut. 

 Benim en beğendiklerim ise Jeremy Blake'in Winchester Üçlemesi adlı dijital animasyon serisi,mekanik kuş temsili olan Unicus – Cavum ad Initium ve çeşitli fotoğrafçılar tarafından çekilmiş fotoğraflar oldu.
Sanatın bu dalı hakkında da bilgi sahibi olmak ve görmek için kaçırılmaması gereken bir fırsat sergisi. Bina içerisindeki bazı eserler kalıcı ve şirkete özel olarak tasarlanmış. Bazılarının ise belli bir süre sonra sergilenme süresi dolacak.
 Bu nedenlerden dolayı da,hem sergiyi hem de Türkiye'nin ilk ofis müzesini gezmenizi öneririm. (Ücretsiz rehber eşliğinde gezmenizde mümkün.)

Haftasonları harika bir Boğaz manzarası eşliğinde Müze Cafe'de kahvaltı veya kahvenin ardından sergi gezebileceğiniz bir yerden bahsediyorum. 


Araba ve otobüs hatları ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerde. Yalnız,otopark servisi sağlanmadığı için araba ile gelecek olanlar biraz park sorunu yaşabilirler.

 Gelelim giriş ve cafe ücretlerine.:)  Giriş fiyatları gayet makul bir ölçüde. Biz 5 Tl öğrenci ücreti ödeyerek giriş yaptık. Öğretmenler,öğrencilerini götürerek veya 10 kişilik arkadaş topluluğu ile gidildiğinde de grup indirimi yapıyorlar. Cafe menü fiyatları da içecek ve yiyecekler gayet uygun fiyatta.

 İstiyorum ki,böyle yerleri en çok çocuklar gezsin,bu konular hakkında erkenden bilgileri olsun. Borusan onu da düşünmüş ve belli dönemler içerisinde "Çocuk Atölyeleri" etkinlikleri düzenliyor. Yani hiç bir engel sizi sanattan alıkoymamalı.:) 

Bu yazımızdan da şimdilik bu kadar. Sonrakinde görüşürüz. İyi eğlenceler,tadını çıkarın.;)

Sergi-Köşk,iletişim hakkında bilgi almak isterseniz web sitesine ulaşabilirsiniz. Borusan Contemporary - Perili Köşk

Yorumlar

Popüler Yayınlar